Oplossingsgerichte therapie en NLP
Oplossingsgerichte therapie op basis van NLP
Wat is NLP?
NLP betekent neuro-linguïstisch programmeren. Het slaat een brug tussen ons zenuwstelsel en de taal, waardoor onze gedragskeuzemogelijkheden vergroten. Het NLP-communicatiemodel bestudeert hoe taal ons zenuwstelsel beïnvloedt. Kennis van NLP geeft je inzicht in het gedrag van anderen. Het geeft inzicht in waarom mensen de dingen doen, die ze doen. NLP kan een belangrijk hulpmiddel zijn bij communicatie en coaching. Een belangrijke vooronderstelling hierbij is dat lichaam en geest elkaar beïnvloeden. NLP is een cognitief-gedragsmatige benadering. Het is o.a. effectief bij chronische pijnklachten, spanningsklachten, burn-out, angstgevoelens en depressieve gevoelens.
Mensen met langdurige klachten of klachten die steeds terugkeren, zoeken in eerste instantie hulp bij de huisarts. Daarna volgen er vaak nog bezoeken aan specialisten. Uiteindelijk wordt er een diagnose gesteld en de conclusies kunnen zijn: uw klachten zijn psychisch of er is niets aan de hand en u zult er mee moeten leren leven of u hebt last van spanningen.
Veelal wordt er doorverwezen naar een fysiotherapeut van wie men verwacht dat die een oplossing kan bieden en kan helpen bij het verlichten of zelfs verdwijnen van de klachten. Intussen heeft de patiënt al allerlei denkbeelden gemaakt over zijn klachten. Hij heeft voor zichzelf beperkende beslissingen en bepaalde overtuigingen gevormd. Onbewust werkt het lichaam hier naartoe. De volgende denkbeelden kunnen ontstaan zijn:
Dit gaat nooit meer over, ik kan nooit meer…, hier is niets aan te doen, hier moet ik mee leren leven en ik heb …
Op deze manier heeft de klacht zich vastgezet in het lichaam en in de geest. Er zit geen beweging meer in.
Belangrijk zijn de volgende vragen: Hoe krijgen we er beweging in? Hoe verander je de focus naar oplossingsgericht, positief en gericht op dat wat mogelijk is of dat wat goed gaat? Hoe kan de patiënt zelf aan de oorzaakkant van het probleem of de klacht gaan staan? Voor verdere informatie kun je de website www.nlppunt.nl raadplegen.